Krämig potatissoppa med rödgul trumpetsvamp, 4 port
Ingredienser:
1 gul lök, hackad
100 g rödgul trumpetsvamp, rensad +200 g till servering
200 g palsternacka eller jordärtskocka
400 g potatis
1 l vatten
1 buljongtärning, grönsaks eller höns
2 dl grädde, valfri fetthalt men kokbar
smör till stekning, salt, vitpeppar
till servering: smörstekt svamp, lingon, bladpersilja, bröd

Gör så här:

1. Fräs svamp och lök i smör i en kastrull. 

2. Skala och skär palsternacka och potatis i bitar. Lägg dem i kastrullen, tillsätt vatten och buljong. Koka upp under lock. Vrid ner värmen, för locket lite åt sidan och låt sjuda tills potatisen är mjuk. Det tar cirka 10 minuter. 

3. Mixa soppan slät, tillsätt grädde mot slutet. Smaka av med salt och peppar. Stek resterande svamp i smör, häll upp soppa i tallrikar/skålar, fördela svampen ovanpå. 

4. Toppa med ett par lingon och hackad bladpersilja.

Servera gärna med varmt bröd. 

 

Soppan går bra att göra i förväg, kyla ner och koka upp innan serveringen. Mixa den gärna en gång till just innan servering för att få tillbaka den härliga krämigheten. Man kan även droppa lite balsamico eller en god olja ovanpå.

Smaklig spis önskar Svamp i Norr och Susanne